Jukka Heilimo on top of moutain taking a photo
On top of El Torcal de Antequera, Málaga, Spain. Photo by Studio Kari Savolainen.

Mitä henkilökuvaus minulle on

Hienointa henkilökuvauksessa minulle on se lyhyt, mutta erittäin intensiivinen hetki, jonka ajan me molemmat keskitymme sataprosenttisesti luomaan yhdessä jotain upeata, kaunista, mystistä, eksoottista, ainutlaatuista, taidetta. Kaikki muu katoaa ympäriltä ja me molemmat keskitymme vain siihen kuinka lopputulos olisi niin hieno kuin mahdollista. Tähän tilaan pääseminen tapahtuu hämmästyttävän nopeasti ja lähes aina, huolimatta siitä, että melkein kaikki kuvattavani ovat ensikertalaisia. Myös silloin kun ensikertalainen on heti ensimmäisessä oikeassa kuvauksessaan tekemässä projektorigallerian tapaisia kuvia.


Minulle on erittäin tärkeätä se, että kuvattava kokee olonsa mukavaksi ja mahdollisimman luonnolliseksi. Vaikka useat ihmiset muuttuvatkin kameran eteen mennessään lähes toimintakyvyttömiksi, niin hetki on silti kaksisuuntainen tapahtuma. Jännitys unohtuu kun kaikki keskittyminen menee ohjauksen seuraamiseen ja samalla ihminen nopeasti heittäytyy täysillä hetkeen mukaan. Minä ohjaan ensisijaisesti liikkumisen ja asennot, mutta mikäli kuvattavalla on omia toiveita tai ideoita, niin ne tietenkin toteutetaan. Kullakin ihmisellä on myös omia luontaisia asentoja, joissa hän on persoonallisimmillaan ja usein ne asennot toimivat erittäin hyvin myös kuvissa. Tarkkailen kuvauksen aikana kuvattavan käyttäytymistä ja mukavat persoonalliset asennot yleensä tulevat esille itsestään.

Self-portrait of Jukka Heilimo in Siikaneva Wetlands, Finland.
Self-portrait in Siikaneva Wetlands, Finland.


Kuvauksen jälkeen paras palkinto minulle on se onni mitä kuvillani tuotan kuvatulle ihmiselle. Useimmat jännittävät kuvausta etukäteen hyvinkin paljon. Mutta kun he kuvauksen jälkeen näkevät lopputulokset, niin syvälle iskostettu pelko omasta riittämättömyydestä kääntyy ylitsevuotavaksi onneksi siitä kuinka kaunis lopulta onkaan. On äärimmäisen lämmittävää saada olla se taho, joka pystyy tuottamaan niin suuren onnen ihmiselle siitä kaikkein tärkeimmästä, eli itsestään.

Projektiokuvaus

Olen jo varsin pitkään kuvannut ensisijaisesti projektiogallerian kuvien tyylisiä kuvia. Kyseinen kuvaustekniikka on kokemattomallekin kuvattavalle yllättävän helppo sekä hienojen tulosten aikaansaamisen osalta, että myös itse kuvaustapahtuman ollessa ennalta ajateltua helpompi kokemus. Kuvaus tapahtuu pimeässä tilassa, jolloin oudossa ja uudessa tilanteessa kuvattava ei koe olevansa samalla tavoin esillä, kuin mitä normaalissa studiovalaistuksessa kokisi olevansa.
Projektorin valo on luonteeltaan sellaista, että pienetkin liikkeet muuttavat valon käyttäytymistä iholla erittäin paljon. Tämän johdosta mallin ohjaaminen on tavallistakin enemmän valokuvaajan vastuulla, joten kuvattavan ei tarvitse vaivautua kokemattomuudestaan poseerata kuvissa. Tarkka ohjaaminen, sekä kuvaustapahtuman aikana tapahtuva keskustelu rentouttavat tilanteen nopeasti. Kokemus on mukava ja miellyttävä ainutlaatuinen positiivinen elämys, jollaista ei tämänkaltaisen kuvauksen etukäteen uskoisi olevan.